Снимка: БГНЕС

405 души са загинали при катастрофи от началото на годината до днес, по данни на МВР. Това е с 32 души повече спрямо същия период на 2020 година, съобщиха от Института за пътна безопасност, който е извършил анализ на ефективността на пътния контрол върху пътнотранспортния травматизъм.

На 18.06.2021 година министъра на вътрешните работи издава разпореждане, с което камери да се разполагат на места с концентрация на пътни произшествия, като бъдат видими за останалите участници в движението.

За този период МВР са издали 349 251 броя електронни фиша за установени нарушения за превишена скорост. Платените електронни фишове са  51 760 бр., което представлява 14% от всички издадени ел. фишове. Констатира се увеличение на жертвите с над 35% от ПТП през летните месеци, периодът, в който действа разпореждането на министъра на вътрешните работи.

Според Института за пътна безопасност изводът, който може да се направи, е, че след разпореждането е налице увеличен пътнотранспортен травматизъм, като заплащането на глобите от констатираните нарушения за скорост е спаднало с повече от 40% спрямо същия период на миналата година.

Това е довело до извършване на повече нарушения от страна на водачите на МПС, без те да бъдат санкционирани/превентирани.

Според института е необходимо е отмяна на разпореждането и създаване на нова методология за контрол на пътното движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase