Снимка: БГНЕС
fallback
Гратисният период, който властите отпуснаха, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове, изтече.
 
Екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите и при липса на документ ще санкционират.
 
Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. 
 
Отделно заведенията и обектите на закрито също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.
 
От днес всички граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя "зелен сертификат" от http://www.his.bg.
 
Здравните власти преди дни обявиха, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца. Такива сертификати могат да получат всички преболедували вируса, установено с PCR или антигенен тест, съобщават от здравното министерство.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

167

Клиент

преди 2 години

В това време цените по заведенията са скочили с 40-50%. Вчера отивам в един сдухан ресторант и гледам основни ястия по 20 лева и нагоре. Викам му на сервитьора - "Какво става?!", той вдига рамене. Хайде у левооо, фалирайте и заминавайте. То няма хора, те вдигат цените. У левоооо ...

166

Пич

преди 2 години

Ама уточнете, че сертификатите с антигенен тест са само локални за България. НЕ се признават в Европа. Да не се юрнат всички по границата и да стават скандали.

165

Анонимен

преди 2 години

Бойкот до фалит

fallback