Собственици и служители на заведения и молове са категорични, че ще протестират срещу въвеждането на "зеления сертификат". Очакват ли се фалити и как ще става допускането до обектите в моловете?
 
"Искаме да имаме шанс да приложим заповедта. Приветстваме идеята за "зеления сертификат". Всеки иска своето право на живот и на това да управлява професията си. "Зеленият сертификат" е пътят към това. Така както е написана, заповедта не може да сработи, трябва да бъде пренаписана. Първият въпрос е - защо влиза от днес за утре?", посочи заместник-председателят на Българската ритейл асоциация Аксиния Баева пред Bulgaria ON AIR.
 
"Очакваме фалити. Има много магазини, които днес няма да отворят. Те не отговарят на заповедта и не могат да поемат риска, въпреки че не е ясно как ще ни контролират и санкционират", уточни тя.
 
"Обърнахме внимание, че трябва да се работи в посока повишаване доверието във ваксинацията. Държавата трябва да се намеси като направи една широка кампания", изтъкна тя.
 
Според нея хората трябва да бъдат обучавани защо да се ваксинират.  
 
"Какво правим с хората, наши служители или клиенти, които имат предписание от личен лекар, което им забранява да се ваксинират?", попита заместник-председателят на БРА.
 
"Служителите отказват да се ваксинират под натиск. От година и половина биваме лекувани по Viber", каза Баева.
 
Събеседникът изрази притеснения, че всъщност няма информация след пускането на заповедта как ще бъде осъществяван контролът и какви ще бъдат санкциите.
 
"Очакваме много сериозен спад в трафика, респективно и в оборота. Искаме да знаем какво ще се случи с нашите служители и нашите фирми. Искаме компенсации за майките, които от днес остават вкъщи да си гледат децата, които учат онлайн. Искаме да продължи мярката "Запази ме", защото ще имам магазини, в които ще трябва да пуснем хората в неплатен отпуск", добави заместник-председателят на БРА.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase