Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общинският кризисен щаб в Свищов въведе по-строги противоепидемични мерки заради увеличаващия се брой болни с коронавируса. На този фон детското отделение в общинската болница временно е затворено заради остър недостиг на педиатри.

В детското отделение на общинската болница в Свищов в момента на трудов договор работи само един педиатър. Отделението временно спря да приема пациенти, тъй като не отговаря на медицинските стандарти за работа.

"Временно не можем да осъществим прием на малките пациенти. Един много неприятен момент – д-р Спасова почина, а вторият педиатър – д-р Низамова, излезе в пенсионна възраст. Нещата се усложниха изключително много и останахме с един единствен педиатър. Лечебното заведение не може да покрие медицинския стандарт за съществуване на отделение, в което трябва да бъдат трима лекари", заяви управителят на болницата Илиян Венков.

Спешните случаи се транспортират към болниците във Велико Търново и Плевен.

"За да привлечем втори лекар да дойде да работи при нас, той трябва да напусне друга болница, да прекрати трудовия договори и затова се случват по-сложни нещата. Но имаме варианти и се надявам следващата седмица то да започне да функционира", посочи Венков.

"Няма нито един случай да бъде пренебрегнат, щом се касае за дете или за оказване на помощ на родители", обеща кметът на Свищов Генчо Генчев.

В същото време половината от децата в детските градини са болни от респираторни заболявания.

"В две от населените места са затворени детските градини поради големия брой заболели и в Свищов ситуацията не  е по-различа. Не искам да кажа, че са Ковид инфекции, тъй като не са позитивирани такива, респираторни са, но има повече от 50% заболеваемост. Продължаваме да следим ситуацията и ако се увеличава заболеваемостта, ще бъде преустановена дейността в детските градини", каза Генчев.

Въпреки критичната ситуация, Свищов не остава без педиатри, но те са заети в доболничната помощ.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

 

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 месец

То хора няма вече на територията те се закахарили за педиатри

28

Анонимен

преди 1 месец

Също като на война!:)))))))

27

До#3 " Радка!

преди 1 месец

За каква " военна мобилизация на лекари" дрънкаш бе како Радке?? Ами 75% от докторите са в пенсионна възраст и по закон не могат да бъдат мобилизирани!! Схващаш ли бе тикво