Снимка: Pixabay
fallback

Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с пилешко месо от Полша. От бранша имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е на дъмпингови цени. След настояване, продължило цяла година, птицевъдите получиха обещание от земеделското министерство и за допълнително подпомагане с три милиона лева, предава БНР.

В коронокризата цените на фуражите скочиха със 70%, а те формират 60 на сто от себестойността на пилешкото.

"И се получава така, че от края на миналата година колегите продават на загуба, под себестойност", каза Даниел Бозанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

След година преговори с Министерството на земеделието, храните и горите вече има 3 милиона лева към схемата за хуманно отношение към птиците, но има и отказ от Държавния резерв за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по ниски цени.

"Тъй като казват, че се отпускат само при кризисни ситуации, а реално нас не ни водят в кризисна ситуация", каза Бозанков.

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

"Те имат огромното производство и по-ниското качество го засилват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и обикновено това месо, което влиза от там, много често е със салмонела", обясни той.

Има и проблем с липсата на контрол. "От време на време затягат контрола, от време на време го отпускат, не ни е напълно ясно защо се случва това", допълни Бозанков

Обещанието от агроведомството е, че от понеделник този мониторинг ще бъде в сила и ние очакваме да има такива спрени пратки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ПроСоТо

преди 2 години

продължение:..-Тук става въпрос за друго:-За родното производство и за НАТРАПЕНОТО ни ЧУЖДО ..

17

ПроСоТо

преди 2 години

До мимоходом...сигурен ли си,че говорим за един и същ продукт?..Защото аз нямам такова впечатление..Иначе:..-ВСИЧКИ пилета,отглеждани по "съвременната технология" СИЛНО СЕ РАЗЛИЧАВАТ от тези,отглеждани НА СВОБОДА..Така е!..Не знам дали си имал случай,в който да се опиташ да свариш пилешко месо от кокошка,отглеждана свободно,в двора?..Ако не си,да ти кажа:..-То става жилаво и едва ли не се "бетонира"..А ако се опиташ да си опечеш петел,..препоръчвам ти направо да се откажеш-той става н "жилки и

16

мимоходом

преди 2 години

до коментар 14 - точно пък на "Градус" ппилетата са отвратителни - сваряватсе за 15 минути и месото им става на каша, да не кажа, че изобщо няма вкус. И още нещо - кокалите им са черни, както и месото около тях.Пилета точно на "Градус" никога не купувам.

fallback