Снимка: БГНЕС

Неведнъж темата за менюто в болници и училища са предизвиквали възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".

При направено сравнение между храната в столично училище, столична болница и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, съобназера със здравословното им състояние. Хората в затвора ядат закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт. За вечеря имат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци. Общо групите за подбор на менюто са пет - обща, язвена,диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.

В болниците подобен избор няма. Пациентите също получават храна три пъти на ден, но за закуска обикновено пациентите получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря, а ако искат нещо по-здравословно, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост със здравословното състояние на пациента няма.

В затвора храната за един човек струва около 6 лв, докато в болница е под е лв. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод" плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ).

Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase