Снимка: МОСВ

Близо 6 часа продължи разпитът на деветимата моряци от заседналия кораб "Vera Su" в окръжния съд в Добрич. Седем от тях бяха освободени и се върнаха в хотела, в който са настанени. Като обвиняеми бяха привлечени капитанът и вторият му помощник. А причината корабът да не помръдва 18-и ден била по-скоро човешка грешка.

"Нека се изяснят повече неща. Имаме насока за причината произшествието, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро е човешка грешка", каза окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Още по темата

От 5 до 15 години затвор грозят двамата. Предполага се, че вторият помощник-капитан е бил на вахта, когато корабът заседна. Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Предадени са и двата дневника.

"Наред с екипажа вчера ни бяха предадени от капитана лично, за нуждите на разследването, корабните документи. Това са корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба, товара и т.н. ", каза още магистратът.

Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Междувременно очакваните надуваеми платформи за разтоварване на торовете от кораба пристигнаха във Варна. Сега предстои плавателният съд, който от близо денонощие е празен, да бъде разтоварен и изведен от бреговете край Камен бряг. Но операцията по разтоварването на товара ще започне след понеделник.

Няма индикации за сериозни повреди по кораба. Лошото време, високите вълни и силният вятър са сериозни пречки пред операцията.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 месеца

Вече е събота. Преди малко гледах репортаж по телевизията. Кораба потъва. Задната част я заливат вълните, пълни се с вода и се е наклонил на ляво.

10

Анонимен

преди 3 месеца

*** изкараха дрогата ,до като се събудят нашите

9

Анонимен

преди 3 месеца

Изчакате лятото, туристите ще го направят безплатно, а ако бързате, викнете "братята" от Факултето, те също ще го свършат за безпари и от кораба следа няма да остане даже!