Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скок в цените на парното, храните. Българските пенсионери са с едни от най-ниските доходи в ЕС. Едва около 700 000 са с пенсия над 500 лв, показва проверка на "Телеграф", позовавайки се на статистиката на Националния осигурителен институт.

Заради бонуса от 120 лв., който ще се изплаща през октомври, ноември и декември, сумата за старост се увеличава. Добавки ще вземат всички 2.08 млн. пенсионери, съобщиха от НОИ.

Дори хората, които са на тавана, имат право на добавки. Близо 400 000 ще са възрастните, които ще получават възнаграждения около и над хилядарка в оставащите месеци на годината. Заради скока на добавката от 50 на 120 лв. хората, които ще се доближат до средната пенсия от 509 лв., са почти 300 000.

Около 1.4 млн. възрастни обаче остават с доход под 500 лв. въпреки увеличението на бонуса към пенсията. От НОИ съобщиха, че изплащането на пенсиите и добавките за месеца ще бъде между 7 октомври (четвъртък) и 20 октомври (сряда).

Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева. За изплащането на добавката са предвидени допълнителни близо 249 милиона лева, които са осигурени с актуализацията на бюджета. Освен за октомври изплащане на допълнителна сума към пенсиите е предвидено да има и през месеците ноември и декември, уточниха от НОИ.

От Коледа се вдига минималната пенсия от 300 на 370 лв. Според разчетите, направени при актуализацията на бюджета заради увеличението, ще се изравнят парите на над 1 600 000 възрастни хора у нас. Това означава, че около 70% от всички вече ще имат еднакъв доход.
 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 53Само доносниците от ДС взимат такива пенсии защото от мвр ги осигуряват допълнително като офицери и за това за честните хора макс. 350лв. Честито мръcникo харчи си със здраве милиционерската пенсия!

51

Анонимен

преди 3 месеца

Преди два месеца се пенсионирах с 2100 лева пенсия, но заради тавана взимам 1440 лева плюс добавката. Не е ясно защо тавана е толкова нисък.

50

Анонимен

преди 3 месеца

След 12 години управление на мутрите, няма как пенсиите да не са ниски, както и заплатите. Не може да искаме двете служебни правителства за 4 месеца, откакто мутрите не са на власт, да оправят бакиите на Бойко Борисов.