Снимка: Pixabay

С близки до нормата средни температури ще бъде октомври тази година, но в някои райони на Източна България те ще са и под обичайните. Има голяма вероятност първата половина на месеца да бъде с поднормени температури, а през втората половина да има повече дни с температури около и над средните. През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални - между 16 и 21 градуса. Това съобщи климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев пред „24“ часа“.

За голяма част от страната очакваната месечна валежна сума ще бъде под нормата. Дните с валеж също ще бъдат под средния брой за октомври.

Месецът ще започне с много облаци, ръмежи или слаб дъжд по Черноморието и със слаб до умерен вятър от североизток. Температурите ще бъдат малко по-ниски от обичайните за това време на годината - минималните между 7 и 12 градуса, а максималните от 15 до 20.

От 2 до 6 октомври ще настъпи подобрение на времето. Облачността ще намалее до слънчево, като само по Черноморието ще останат повече облаци. Нощните температури ще са от 4-5 до 10-12 градуса, но дневните ще се повишават и в средата на следващата седмица ще бъдат 20-25 градуса. Още на 6 октомври по-късно през деня ще започне заоблачаване и през следващите дни ще бъде по-често облачно. Ще има и превалявания, като към този момент очакваните валежи ще бъдат от 5 до 15- 20 л/м2. Не са изключени и гръмотевици. Температурите ще се понижат и ще бъдат под средните - минимални от 7 до 12, а максимални от 14 до 19 градуса.

Предимно облачно, но без съществени валежи и с температури под обичайните ще бъде и в началото на второто десетдневие. Временни разкъсвания на облаците ще има над Западна България. В средата на месеца има повишена вероятност да превали, но слабо.

В края на втората десетдневка ще има повече слънчеви часове, но сутрин на места в низините и около реките ще се образуват мъгли и ниски облаци, които след 10-11 часа ще се разсейват. Сутрешните температури ще са от 4 до 9 градуса, а дневните ще се повишат и ще бъдат близки, а на места в равнините и над 20 градуса. Това е периодът на златната есен.

Третото десетдневие ще започне с облаци и превалявания. Температурите ще се понижат, но впоследствие отново ще се установи спокойно и предимно слънчево време със сутрешни мъгли, по-гъсти и трайни в близост до водните басейни. Сутрин ще бъде прохладно с температури от 5 до 10 градуса, в котловините по-ниски, а следобед ще е приятно топло с температури от 17 до 22 градуса.

През последните дни от месеца е възможно краткотрайно по-чувствително понижение на температурите, придружено от превалявания, които в планините ще бъдат от дъжд и сняг. След застудяването в края на октомври се очаква началото на циганското лято.

Изминалият септември за голяма част от страната беше със средни температури, близки до установените норми, като по-топло от обичайното беше на места в Източна България. Във валежно отношение септември беше поредният сух месец за голяма част от страната, но на места в западните, южните и планинските райони са отбелязани месечни суми на валеж около и над нормата.

Най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската равнина - в Горна Оряховица 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38, в Русе 37.

Най-ниските температури за месеца в повечето райони са отрицателни - от минус 1 до минус 6 градуса. Най-студено е било в Трън и Велинград - минус 10 градуса, в Разград - минус 9, Троян, Казанлък и Самоков - минус 8. В София най-ниската температура през октомври е отчетена през 1920 година - минус 6,4 градуса,
Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни. През деня слънцето бързо подобрява видимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase