Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Над 70 хил. тона бетон, 3000 тона стомана и 40 хиляди тона стъкло са вложени в изграждането на най-големия идеологически монумент на комунизма на Балканите – паметника "Бузлуджа". Издигнат е в географския център на България – връх Хаджи Димитър в Стара планина. Изоставен е през 1990 г.

Оттогава Домът на Българската комунистическа партия, който масово хората оприличават на летяща чиния, се руши. Голяма част от покрива липсва. Дъжд и сняг увреждат конструкцията и мозайките, но сивият бетон на комунистическото НЛО привлича хиляди любители на екстремния "тъмен" туризъм.

Скалистият връх, висок 1441 метра, е достъпен по асфалтов път, но заради климатичните особености на местността през по-голямата част от годината е студен, ветровит и неприветлив. Мъглата допълнително създава усещане за нещо загадъчно и страшно. На всички указателни табели в района пише, че обектът е опасен и затворен за посетители. Това обаче не отказват търсачите на силни усещания, които правят опит да се промъкнат в нея.

А когато се озоват вътре... спокойно могат да видят небето. Ламарините от покрива отдавна липсват, а малкото останали са корозирали и едва се крепят. При ветровито време издават зловещи звуци и правят преживяването още по-страховито и напомнящо филм на ужасите. Огромната зала с диаметър 60 метра отдавна е унищожена. Порутени са стълбите и коридорите. Прозорците са счупени. Мозайките са изровени, стените – надраскани с графити.

Масово хората оприличават паметника на летяща чиния. Според архитектурния замисъл обаче той е жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия.

"Идеята за построяването на Дом-паметник на БКП започва да се обсъжда сред ръководството на партията в средата на 50-те години на XX век. През 1959 г. е създаден Национален парк "Бузлуджа", който е трябвало да съхрани красивата природа и спомените за подвига на Хаджи Димитър, Учредителния конгрес на БСДП и за едно сражение на Габровско-севлиевския партизански отряд от зимата на 1943 г.", разказва директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

За откриването на паметника на Бузлуджа пристигат хиляди активни борци, членове на партията, ударници на социалистическия труд и чуждестранни гости от другите комунистически държави. Монументът става популярна дестинация, но достъпът до него не е лесен. Задължително е посетителите да получат разрешение от дирекцията в Казанлък. Милиционер проверява пропуска още в подножието на монумента и, ако всичко е наред, охрана съпровожда хората до входа.

"Минаваше се по стълбите, където имаше невероятни бронзови пластики. След влизане в сградата посетителите трябваше да оставят връхните си дрехи, чантите и фотоапаратите на гардероб. Много трудно можеха да се правят снимки от случайни хора. А ако речеш да минеш отстрани на паметника, веднага идва милиционер и ти казва: "Я, по-добре се прибирай!", спомня си директорът на Музея на фотографията в Казанлък Стефан Папукчиев.

"Мозайките са единственото нещо, което е останало от украсата на паметника", казва гл. ас. д-р Никифор Харалампиев от катедра "Реставрация" на Националната художествена академия.

През последните 30 години Бузлуджа е сцена на социален диалог. В началото е обект на вандализъм от антикомунисти, след това идват любопитните да разгледат разрушеното, а в последно време се появяват и носталгично настроените. Сред тях е и неизвестен 3D-художник, който възстановява образа на Тодор Живков в мозайката.

Най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" включи социалистическия монумент в списъка на седемте най-известни и застрашени обекти. От години Домът паметник на БКП е и в топ-класацията на най-красивите изоставени места в света.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 2 години

Тази грозна чиния замърси бълкана. Там са изложени образите на най големите престъпници.

16

Анонимен

преди 2 години

18 само забрави да кажеш, че заплатата на мама и тати беше 150 лева. Иначе да, ама някъде 70те год, защото аз бях дете 80те и цените бяха доста по-високи от тия дето си описал.

15

Анонимен

преди 2 години

Не съм комунист, даже не ги понасям, но е безобразие това НЛО чудо да се руши. Освен че е опасно, става и повод за лудост. Възстановете го. Направете го музей на комунизма ако щете или му дайте някакъв нов живот, например за зали за концерти. Не знам. Но аз съм против рушенето. Да се използва вече построеното и да се преиначи в полза на хората.

fallback