Снимка: БГНЕС
fallback

Значителен скок на цените на основни хранителни и нехранителни стоки по време на пандемията се усеща от населението. Сред поскъпналите стоки са дори сезонни плодове и зеленчуци.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в момента има по-скъпи пипер, зеле и краставици, като в момента зелето е с 30 ст. по-скъпо от миналата година. Цените на ябълките, лимоните и бананите са почти същите като миналогодишните, за разлика от прасковите, която тази година е била сравнително скъпа.

Oще по темата

"Имаме едно успокояване на пазара и то е може би, защото излизаме от активния туристически сезон и имаме и едно успокояване в търсенето", коментира пред БНТ Владимир Иванов.

Според него през август разликата в потребителската кошница е била 10 лв., а до 14 септември тя е в размер на 6 лв.

"Септември върви стабилен месец без резки вариации. Туршията ще е по-скъпа от миналата година с 5-10% сумарно на вложените продукти", обясни той.

Иванов каза, че при млечните продукти има изменение с около 5% на фона на повдигането на електрическите ресурси. Същото е положението и при яйцата и пилешкото месо.

"По отношение на храните имаме най-висококонкурентния пазар, условия близки до перфектната конкуренция. Там дори и да искаме да произведем бърза динамика не е възможно", обясни Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

А барнахте цената на ракията а Господ ви накаже!:)))))))))))))))

10

Радой Ралин

преди 2 години

Номер 9 радва безкрайно много. Чак на мен ми се прииска такава градина :)

9

Баба Яга

преди 2 години

Това е щото много зелени домати ще идат за мятане по Президентството.

fallback