Снимка: БГНЕС
Демонтажът на над 80-годишния мост над река Струма в Симитли вече започна. Съоръжението е построено през 1939 година от германците. Гаранцията му е изтекла преди двайсетина години и затова сега се демонтира, предаде БГНЕС.
 
Напълно ново съоръжение ще бъде изградено за 2 млн. лева. На него ще има две ленти за движение и на товарни МПС. По новия мост ще продължат да преминават и пешеходци.
 
С помощта на оксижен се режат мантинелите и предпазните парапети, а след това ще бъде започнат демонтажът на носещата конструкция. Средствата са осигурени от АПИ, от вчера, 1 септември, мостът е затворен за преминаване на МПС и на пешеходци.
 
От амортизирания вече железен мост е изместен по временен мост захранващият водопровод на Симитли. В момента се работи и върху преместването на преминаващите по него кабели.
 
Мостът е връзка между центъра на Симитли с квартал „Ораново“, главен път Е-79, бъдещата магистрала „Струма“ и път 2-19 Симитли-Предел-Банско и ГКПП „Илинден-Екзохи“. Така в Симитли сега се влиза през село Черниче от юг и Железница от север.
 
В село Железница, също над река Струма, има подобен мост, който преди 20 години бе налят с бетон, а експлоатацията му продължава. И по него движението се извършва с изчакване и без разминаване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase