В знак на протест камиони блокираха движението на "Дунав мост" при Русе. Недоволството на превозвачите е предизвикано от въведените нови мерки и изисквания, свързани с преминаването на границата с Румъния.
 
От 29 август Румъния въведе нови изисквания за влизане на българи в страната. На 14-дневна карантина се подлагат всички пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не представят отрицателен PCR тест. 
 
"Искат им PCR, на някои от тях налагат глоби, съответно дават рушвети, на други не им искат и се създава тотален хаос, който изцяло е във вреда на дейността. И рефлектира не само върху превозвачите и шофьорите, но и върху цели индустрии, които имат нужда да изнесат стоките си и това става невъзможно, защото сме блокирани тук", каза пред Bulgaria ON AIR превозвачът Мариета Иванова.
 
Денислав Цонев е шофьор на тежкотоварен автомобил и разказва, че пътува от Русе до Букурещ и обратно. Той изткна това, че чакането на граничните пунктове отнема над 15 часа за един курс.
 
"Голям проблем, 90 лв. е PCR-ът, искат тест 72 ч. минимум направен преди да влезете в Румъния. Вчера са искали на колегата, той е нямал и са го пуснали и са му казали до 24 часа да напусне Румъния, иначе 1 700 евро е глобата", допълни шофьорът Денислав Цонев.
 
Превозвачите настояват държавата да се намеси и да се осигури свободно преминаване на шофьорите. 
 
Вижте повече в репортажа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase