Снимка: Кадър, Нова тв
fallback

Централната софийска синагога осъмва в неделя сутринта с послания, поругаващи вярата, чийто дом е сградата. Кадри показват как двама младежи с маски пишат по сградата. От Централния израилтянски духовен съвет определиха написаното като антисемитско и нацистко послание.

"Сградата ни е построена 1909 г. Заварихме я обрисувана със символите "1488", която символика мнозина не познават. 14 са цифрите, които символизират един цитат на националистите. 88 означава осмата буква от немската азбука - "НН" или "Heil Hitler", което е откровена възхвала на Хитлер", разказват пред Нова тв от управата на синагогата.

От там добавят, че 88 е символ за една дълга реч на Адолф Хитлер, публикувана в "Моята борба", която прокламира унищожението на евреите и не става въпрос просто за вандалски акт.

"Това не е вандализъм, а антисемитски акт. В комбинация с пречупения кръст, с който също сградата осъмна, става ясно, че не е случайно деяние, а насочено именно срещу общността ни", заявява госпожа Дандолова.

Според нея, извършителите са млади хора, които идват с идеята да извършат това нещо. Материалите са предадени на правоохранителните органи. По думите й, това не е първия подобен случай. Подобни акции е имало и върху синагогата в Пловдив. Тези деяния до този момент не са завършили със залавяне на извършителите или осъждането им.

"Това, което стои върху повърхността на нашите фасади, зад него са хора, идеологии, които са опасни и се ндявам да не преминат във физически действия върху определени малцинствени групи", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Гай Баньо

преди 2 години

Много се радвам,че излишни индивиди,каквато е Лора,се ваксинират.Изключително много.Дано всички евреи да се ваксинират с по 15 дози от ваксината.Когато вярваш сляпо на една сбирщина хора наречени правителство,се случва точно това-започваш да си слагаш ла...*** в тялото и в главата.Тя можела да има мнение,но ние не.И веднага се започва антисемитизъм.Що няма антиевропизъм,например?Щото никой не мрази белите европейци ли?Да ви я подпалят миризливата синагога дано.

61

Поредната лъжа

преди 2 години

Снимката, която сте публикували, не показва как "двама младежи с маски пишат по сградата на Софийската синагога". Виждат се момче и момиче без маски. Тя пръска със спрей улично бетонно колче. Къде са кадрите, които документират поругаване на храма на евреите?! Мръсни, долни лъжци, насаждащи етническа омраза чрез медиите!

60

Анонимен

преди 2 години

Ами защитили сме си сънародниците-еврей, и сме постъпили правилно. А антисемитизмът не е възникнал тук, на Балканите, а в цивилизованата Европа - като част от тогавашните им ценности.

fallback