Снимка: БГНЕС

Хиляди афганистанци се опитват в момента да напуснат столицата Кабул. Джалал е успял да избяга още преди превземането ѝ от талибаните. И се чувства предаден както от афганистанската армия, така и от войските на НАТО.

Джалал се страхува за семейството си. „Сега те са в едно скривалище в Кабул, но талибаните претърсват всяка къща. Ходят от врата на врата и издирват хора, които са сътрудничели на правителството или на армията и проверяват дали няма въоръжени хора. Просто не знам какво ще се случи с моето семейство“, каза той пред Дойче веле.

Съпругата му, която членува в женската правозащитна организация „Мрежа на афганистанските жени“, също се е укрила, защото се страхува. Подстъпите към летището в Кабул са блокирани от талибаните, а всички гранични пунктове на страната са затворени. „Ситуацията е много тревожна. Тя е ужасяваща“, казва Джалал.
Заплашван от талибаните

26-годишният студент е пристигнал в Германия само ден преди Кабул да падне в ръцете на талибаните, благодарение на това, че разполага със студентска виза. Семейството му обаче е останало в Афганистан.

"Винаги съм бил противник на талибаните и техния режим. Произхождам от семейство, в което политиката винаги е играла важна роля и съм възпитан в традицията на западните ценности с политически и обществени идеи, които никога не са били приемливи за талибаните. Затова аз и семейството ми често сме били заплашвани от тях“, казва той.

"За съжаление не успяхме да усетим какво се задава. Нашият президент говореше за продължаващ мирен процес и за преходно правителство, което постепенно да предаде властта на талибаните. Но всичко се промени прекалено бързо“, казва младият афганистанец. Той не вярва на обявената от талибаните готовност да проведат обща амнистия за всички сътрудници на бившата власт, както и на обещанието им, че няма да има актове на отмъщения.

"Та те са лъжци. Казват тия неща сега, само за да успокоят хората“. Джалал е дочул вече за убити от талибаните хора в окупираните от тях провинции: „Абсолютно съм сигурен, че имат списъци с хора, които са сътрудничели на правителството, както и на хора, които са говорели против талибаните. И те ще им отмъстят“.

"Те предадоха Афганистан"

Джалал смята, че прибързаното изтегляне на НАТО от страната е  протекло крайно лошо: „Да вземем например военно-въздушната база в Баграм. Те са се изтеглили оттам през нощта, без да информират когото и да било. Те предадоха Афганистан.“

Джалал е смаян и от реакциите на афганистанските военни: „Просто не мога да разбера, какво се случи. Защо избягаха? Защо не бе изстрелян и един куршум, когато падна Кабул? Не мога да разбера защо всичко това се случи без никаква битка между нашите войници и талибаните“.

Германското правителство призна, че много афганистанци, които са сътрудничели на германското правителство и военните, все още са в Кабул и не могат да бъдат изведени от страната. Въпреки че Германия е гарантирала, че ще им даде политическо убежище.

А каква ще е по-нататъшната съдба на Джалал? Неговата виза изтича на 31 август, но е малко вероятно той да се върне обратно в родината си. Изпълнен е обаче със страх за семейството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase