Трогателен жест към възрастни и хора в нужда в Северозападна България. Студенти, възпитаници на Частна Английска гимназия "Проф. Иван Апостолов" в София, организират благотворителна инициатива за 4-та поредна година под мото "Мисия усмивка". Обединяват хора с големи сърца и мечтаят за една по-щастлива България.

Учениците стартират благотворителната инициатива през 2018 година вдъхновени от документален филм на момиче от северозападна България. От тогава всяка година те посещават 17 села в района на Белоградчик, сред които Пролазница, Граничак и Крачимир. Прекарват време с възрастни хора и хора в нужда,  даряват хранителни продукти от първа необходимост и любов.

"Вече сме доста близки с тях и ни посрещат като свои собствени внуци", споделя Виктория Георгиева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Всяка година броят на хората, които даряват продукти от първа необходимост се увеличава, а това топли сърцата на организаторите.

Лидия и приятелят ѝ имат близки, които живеят в района на Белоградчик. Познават от близо живота на хората в Северозападна България, разбират за инициативата от местни жители и с радост се присъединяват.

"Това са хора, които нямат възможност, няма от къде да си купят, което също е много голям проблем. Възрастни хора, заради които ние сега сме на това място, те са направили всичко възможно за нас, така че и ние трябва да помогнем на тях", смята Лидия Димитрова .

За да дарят усмивка в инициативата се включват малки деца и ученици, които продават ръчно изработени цветни гривни и рисуват шедьоври с послания.

Всеки може да се присъедини към "Мисия усмивка" като дари продукти от първа необходимост и с дълъг срок на годност, като брашно, ориз, боб и леща тази събота и неделя в двора на училището.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase