Инициативата "За Асеновград" се провежда вече втора година. Творчески работилници стимулират екологичното мислене сред гражданите. 
 
Какви резултати отчитат от инициативата и какви нови проекти се подготвят?
 
"Всичко стана спонтанно, но всъщност получих вдъхновение за нея, получих го от замърсяването на природата. В Асеновград има много красиво място до реката,  казах си, че е време да направя нещо. Грижата за природата не ми е била чужда. Финално решение взех на един фестивал, август миналата година", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR екоактивистът Владимир Гешев.
 
"Ядрото на инициатива се състои от 6-ма приятели и десетки приятели на инициативата. Тя е с екологична насоченост. Освен да почистваме зелените площи, ние целим и облагородяване на Асеновград. Работим и да променим гражданското самосъзнанието", допълни той.
 
Гешев сподели, че е много радостен от голямата подкрепа, която получават.
 
"Започнахме с голям ентусиазъм и не толкова ясна структура, но много бързо започнахме да се организираме. С нас се свърза една пловдивска неправителствена организация, както и други. Община Асеновград и Община Пловдив също са в наша подкрепа", отбеляза екоактивистът. 
 
Организацията подготвя и нови проекти, част от които и със социален характер. 
 
"Най-новото е един проект, който спечелихме, свързан е с устойчивата мода. Той се казва "Стара дреха - нов живот". Той е и социален проект, който цели да развие шивашки умения. На финала ще има модно дефиле - ревю на тоалети, които сме изработили с нашите участници. Дрехите са или от раклата на баба, или втора употреба", разказа Гешев.
 
Той допълни, че има достатъчно доброволци, които се включват в техните инициативи, както и такива, които ги подкрепят в социалните мрежи. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase