fallback

Над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед от 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип. Това казаха пред БНР от автомоблината администрация. Към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове.

При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се  отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация" Дамян Войновски и допълни:

"Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четврти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта".

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Гост

преди 2 години

Искам да попитам защо една кола на газ ще получи 1 Евро на стикер а например човека с АУДИ КЮ 7 дето нея поддържа и прави облак зад него ще му дадът по голям стикер нещо не до измислено....

26

Анонимен

преди 2 години

Едната ми кола е 2008 година, Сузуки гранд витара, на 156 хил. км. По данни на производителя нивото на димните газове е 45 единици. Усреднено колата ми показа 26. Получавам стикер с дупка в тройката.Другата ми кола е Мерцедес ML270 CDI, 2005 година, на 96 хил. км.Същата история - показва почти наполовина заводските заложени параметри. И получавам стикер с дупка в двойката...И след като съм се грижил за колите си най-точно и километрите са доказуеми, ви споделям, че тези стикери са Пунта Мария

25

Радослав

преди 2 години

Поредния еко данък които ще плащаме в рамките на една календарна година и ще има същата полза и ефект като вече платените! Колко пъти трябва да платим едно и също нещо под формата на различни данъци, че да се сметне за вече платено?

fallback