Археолози откриха ловен печат с лика на Княз Борис-Михаил по време на разкопки край Плиска. Находката е намерена в не толкова добре проучения външен град на първата българска столица.
 
Разкопките в Северозападната част на външния град на Плиска продължават от години. Едва сега обаче проучванията на благородническия комплекс разкриват уникална част от оловен печат с лика на княз Борис-Михаил.
 
"Този печат е скрепявал кореспонденция в случая между властта, централната власт и съответно, в случая обитателя на нашето имение", посочи пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Константин Константинов. 
 
Имението, което учените проучват, е с площ 12 декара. Архитектурните останки разкриват църква, пещ и няколко постройки. Археолозите смятат, че това е доказателство, че притежателят на намерения печат е бил знатна личност. 
 
"Това е една великолепна находка, доказва съществуването през 9. век на тази сграда. За мен лично той маркира края на съществуването на сградата, тъй като една от хипотезите е, че когато вече столицата е била в Преслав, аристократът, който е живял тук, организирано е напуснал жилището", обясни главният уредник "Археология" към НИМ Ивайло Кънев.
 
Археологическите проучвания във външния град на старопрестолна Плиска ще продължат до края на месеца.
 
Вижте повече подробности във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase