Снимка: БГНЕС

Преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем заради стремежа на компаниите да консолидират и оптимизират пространствата си, предава "Монитор". По данни на Forton нетно усвоените площи през второто тримесечие, или разликата между реално усвоените площи през текущия период спрямо предходния, са 26 418 кв. м, но част от обема се дължи на завършването на нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях.

Данните на Colliers сочат, че през първото полугодие 39% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 37% на подновявания на договори, 10% на наемане на площи на етап "в строеж" и 10% на експанзия на вече присъстващи фирми.

Само 4% от сключените договори са от нови за пазара компании. Според експерти високият процент дистанционна работа и все още нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето. Но допълва, че от друга страна по-слабата наемна активност задържа новото строителство и предпазливостта на предприемачите не позволява да се натрупат сериозни дисбаланси в търсенето и предлагането.

По данни на Forton спадът при проектите в строеж през второто тримесечие е осезаем. Към момента в процес на изграждане са само 212 184 кв. м, или с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г. Данните на консултантската компания MBL сочат, че само до края на тази година трябва да бъдат завършени 95 хил. кв. м.

Новите площи с разрешение за ползване са 98 545 кв. м, с които общият обем офиси клас А и Б офис сгради в София достига почти 2,190 млн. кв.м, става ясно от данни на Forton. Сред по-значимите нови проекти през второто тримесечие са Park Lane Office Center, NV Tower и Garitage Park – Building 4.

Обемът на площи клас А и Б, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на изграждане, достига 557 хил. кв.м за второто тримесечие, отбелязвайки лек ръст в сравнение с предишното тримесечие, показват данни на MBL. 83% от тези площи се намират в периферните райони, като са разпределени основно между Цариградско шосе и квартал "Хладилника".

Новото предлагане увеличава дела на свободните офис площи в столицата с 3% през първото полугодие на тази година и той достига 16%, показват данните на Colliers International. Експерти очакват големият обем модерни площи в процес на предлагане да задържи напрежението върху наемните нива за офис проекти клас А и Б. Според MBL обаче сградите на атрактивни локации, където е съсредоточено търсенето, ще задържат сравнително по-високи офертни нива.

Към момента офертните наеми за първокласни площи в София са около 15 евро на кв. м за централната част на града и 12-14 евро на кв. м за периферията около главните булеварди. Доходността от първокласни активи се понижава до 7,5% през второто тримесечие, което е с 25 пункта по-ниско спрямо началото на 2021 г., сочат данни на Forton.

Colliers обаче отбелязва, че през първото полугодие разликата между офертната и договорната цена нараства в зависимост от локацията, сградата и етапа, в който се намира. Компанията очаква плавно увеличение на дела на служителите в офисите през втората половина на годината, като това ще зависи от сектора, глобалните или регионалните корпоративни политики. Тя предвижда, че компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, като освен в столицата се очаква да продължават да разширяват присъствието си и в регионалните градове.

„Проектите вече не се разглеждат от ползвателите като сграден фонд, а като платформи за предоставяне на услуги, добавящи стойност към резултата от основната дейност на наемателите“, пише в доклад Colliers. Според компанията голяма част от корпорациите са фокусирани върху дефиниране и уточняване на основните хибридни модели на работа, които включват офис, дом и трето пространство - споделени пространства, флекс офиси, работа "от всякъде".

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

И преди си работих главно от нас, но покрай Ковид не стъпвам изобщо в офиса. Ако някой ме накара да се върна в офиса, когато и да е, си пускам предизвестието. Няма такъв кеф да си работиш от вкъщи. Тъкмо не излизам през деня да пътувам и да се напрягам на българите ежедневно.

5

Анонимен

преди 1 година

Аз си работя от вкъщи, къв е тоя хоум офис? Я дайте превод журналят. И само да допълня,че работя за софийска фирма от провинцията. Доста пари от наем спестих.

4

House M.D.

преди 1 година

Това Хоум Офис някакъв екзотичен плод ли е?