Снимка: Pixabay

Опасност от пожари и опасно високи температури и днес. Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 23 области на страната. Метеоролозите предупреждават, че са възможни бързо разпространяващи се разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по тяхното погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. За 17 области на страната днес е обявен оранжев код за високи температури, а за 11 кодът е жълт. Температурите могат да надхвърлят на места 40 градуса.

Утрото ще ни посрещне с температури от 17 до 23 градуса. Предиобед ще има разкъсана облачност над централните части от Дунавската равнина, докато на запад и на изток ще бъде слънчево. Следобед над източната половина от страната облаците ще се увеличават и късно следобед и през нощта над планините от северните райони и над Източна България ще превали.

Вятърът ще бъде умерен от северозапад със скорости до 30 км/ч. Максималните температури в населените места ще бъдат от 34 до 38 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето следобед ще се заоблачи и през нощта ще превали слабо и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток до 30 км/ч и ще понижава усещането за топло и задушно време. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 28 до 30 градуса. Морската вода е с температура от 26 градуса по северното крайбрежие до 27 градуса по южното. Вълнението ще бъде слабо с височина на вълната до метър и половина.

В сряда от север ще проникне нова порция по-хладен въздух. По Черноморието ще превали. От четвъртък до края на седмицата започва период със сухо и горещо време. В традиционно най-топлите места температурите ще достигат до 40, 41 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase