Снимането с дрон в района на Рилския манастир вече е забранено. За това предупреждава и специален знак, поставен до пътя, преди влизането в Светата обител.

Напоследък използването на дронове в района на Рилския манастир е зачестило. Имало е и случаи на неправилно боравене с уредите, които дори са падали сред поклонниците. Това е и една от причините за въвеждането на забраната.

"Имаме няколко случая вече на увреждания или изпускане от контрол на дроновете от страна на техните собственици, което застрашава посетителите в Светата обител. Безразборно се извършва всичко, никой не ги контролира, нито те по между си, от различни места се пускат- освен това знаете. че Рилският манастир е обект от национално и световно значение и при изпускане на по голям дрон може да падне върху сгради, храмове, а ние сме длъжни да ги запазим и съхраним", обясни игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

Повечето от туристите смятат, че забраната е крайна, други одобряват мярката.

"Би трябвало да може, за да стане достояние на всички - аз мисля поне, че би трябвало да е разрешено, защото тази красота отгоре би била много по-хваната като цяло - сега обикаляме, но не можем да я видим цялата", споделя Никола Петков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Лично мое мнение е, че не би трябвало да се снима.  Аз живея в Чикаго и там в цялата околност това е забранено - няма право да се снима", каза Свилен.

Снимането в централния храм, в параклисите и на молитвените места със смартфони, мобилни телефони и фотоапарати, също е забранено. А от Светата обител призоваха посетителите да спазват въведените правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase