Снимка: Bulgaria ON AIR

Мечката, която нападна жена в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при нова агресия от страна на дивото животно. Такава заповед издаде министърът на земеделието Христо Бозуков.

"Трябва да се отстреля, когато е опасна за хората и е преодоляла страха си от човека. Когато влиза в населено място, за да намери храна, тогава няма друг вариант и може да бъде отстреляна", коментира природозащитникът Явор Гечев в студиото на "България сутрин".

По думите му от една страна животното е търсило прехрана, от друга страна е усетило, че има разгонена женска мечка и е проявила активност. "Защо беше взето това решение за обстрелване? Това е превантивна мярка, но е безпрецедентно решение. Върне ли се, тя ще бъде отстреляна. Жената не е приложила мерки да предупреди животното, че влиза в нейната територия. Най-вероятно мечката не е опасна и в страха си е нападнала човек като защитна реакция. Една 150-килограмова мечка иска ли да ви убие, тя ще ви убие", каза още Гечев.

Още по темата

Кметът на Белица Радослав Ревански заяви пред Bulgaria ON AIR, че обстановката вече е съвсем спокойна.

"Бихме желали да чуваме заглавия в медиите, че мечката няма да бъде отстрелвана. Не е вързана, жива и здрава е в гората. Направихме среща с обществото, помолих експерти да отидат в гората и да вдигат шум. Мечката не е забелязана. Темата взе да се преекспонира. Като кмет винаги съм държал да се спазват законите", обясни той.

"По моя инициатива беше поискано разрешение за отстрел. Това стана час и половина след инцидента. След него мечката отново бе забелязана в района, тогава забраних достъпа във въпросния ареал. Към настоящия момент това разрешение не означава присъда за мечката. В последните 4 денонощия тя не е забелязана", подчерта кметът на Белица.

Ревански съобщи, че е забранил да бъдат изхвърляни хранителни отпадъци в кошовете, за да не се връща мечката. Ще проверим пчелините дали са регистрирани, това е предпоставка да привличаме дивите животни, отбеляза той.

"Гъбарите са притеснени по-скоро за прехраната. Казват: Кмете, гладът е по-силен от страха. Отиват в гората поради нужда, не отиват да си правят кефа", изтъкна кметът на Белица.

А Явор Гечев сподели притесненията си от становището на част от експертите, че е по-добре мечката да бъде отстреляна, за да не излязат бракониерите. И добави, че 50-60 мечки годишно се отстрелват от бракониерите у нас. Държавата няма механизми, за да се справи с бракониерите, смята той.

Гечев е на мнение, че кметът Ревански е подходил правилно. На първо място трябвало да се правят разяснителни кампании сред хората, които са постоянно в гората. На второ място - да се организират рейнджъри, които да се грижат за опазване на животните и на природата. На трето място - промяна в законодателството и връщане на стария режим на издаване на разрешителните за отстрелване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase