Снимка: Bloomberg.com
fallback

За втори път отложиха влизането в сила на новите изисквания за достъпна среда, които се отнасят за проектирането и строителството на нови сгради.

"Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството". Това заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

В новата наредба от 26 януари 2021 г. се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка.

Според асоциацията това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата.

В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ, прогнозира Шопов пред bloombergtv.bg.

Той обясни, че едногодишният мораториум ще се използва, за да отпаднат текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания.

В предишната наредба на 30 жилища най-малко едно трябваше да е за хора с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

опа

преди 2 години

До Анонимен 2е човек не се ражда задължително инвалид, може да придобие тази инвалидност впоследствие, след като си е купил апартамент на 9-ия етаж, примерно. не разсъждавайте късогледо, до носа си.

16

Анонимен

преди 2 години

За тези които имат собствено жилище може би е въпрос на престиж да имат още 5, докато живеят под наем. Но за тези които живеят под наем по принуда, защото нямат нищо свое е въпрос на здрав разум да си купят собствено жилище за да си осигурят старините и децата си да не останат на улицата някой ден.

15

Анонимен

преди 2 години

"Но подобно на нас, за поляците било въпрос на престиж да си имат собствено жилище." - Какъв престиж? Ако утре останеш на улицата или катастрофираш и останеш инвалид или се пенсионираш, с пенсията/помощите от държавата можеш ли да си плащаш квартирата на свободен наем и да си готов да се изнесеш във всеки един момент, когато хазяина/брокер реши да прекрати договора? Хайде моля ви се не сравнявайте западните държави с нашата по толкова примитивен наичн.

fallback