Снимка: Bulgaria ON AIR

Все още няма разрешение за отстрел на мечката, която вчера нападна жена в гората над Белица. Продължава и процедурата, в края на която, ако експертите преценят че е нужно, министърът на земеделието трябва да издаде заповед за отстрел.

Състоянието на жената е добро, няма опасност за живота ѝ, предава Bulgaria ON AIR.

Цяло денонощие измина от нападението на мечката, а в Белица все още чакат разрешение за отстрел на дивото животно. В градчето се опасяват, че се губи ценно време, в което мечката може да се скрие дълбоко в гората.

"Мечката не е хваната и не е вързана на място и да чакаме да натиснем спусъка, ние чакаме разрешение да можем да я търсим, но всички сами предполагаме, че диво животно особено в момента е избягало далече в гората, но пък практиката показва, че когато се успокои положението, тя се връща обратно надолу", заяви кметът на Белица Радослав Ревански.

Още по темата

Без отговор остава и въпросът как при евентуално разрешение ще се разпознае коя мечка е извършила нападението, за да бъде отстреляна, при положение, че гората над Белица е обитавана от десетки такива животни.

"Горите над Белица са населени с кафява мечка, мечки са забелязвани многократно през години, но, за съжаление, това е първият случай, когато се стига до такъв инцидент", посочи Димитър Иванов от Парка за танцуващи мечки.

Междувременно въпреки инцидента, днес берачите на гъби отново тръгнаха в гората.

"Гладът е по-силен от страха, хората отиват в гората не защото им се ходи, те отиват да си изкарат прехраната и дори мъжа на жената днес отново е в гората и каза: Кмете, няма кой да ми гледа децата, аз трябва да работя", изтъкна кметът на Белица.

Паркът за танцуващи мечки отново е отворен за посетители. Достъпът до него беше забранен за няколко часа вчера след инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase