Снимка: Pixabay
Нови правила за влизане в България в сила от днес. Държавите по света ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона. Това ще се определя от броя на болните от COVID-19.
 
Хората, идващи от страни в зелената зона, ще влизат в България при най-облекчен режим. Тези, които пристигат от оранжевата зона, ще правят допълнителни изследвания. Пристигащите от червената няма да бъдат допускани у нас. 
 
Списъкът ще се обновява всяка седмица.
 
"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", заяви задравният министър Стойчо Кацаров.

Според Кацаров по този начин няма да има хаос, хората, които идват в България ще могат предварително да се информирани за условията за влизане в страната и най-важното – няма да бъдат изненадвани от издадена нова заповед в последния момент.

"Хората, които са в зелена зона влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имаш сертификат, на част от хората, на случаен принцип, ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона, няма да бъдат допускани в страната", обясни здравният министър.

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и се цели елиминирането на образуване на опашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase