fallback
По-високи цени на ток, парно и газ от днес. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна, а природният газ ще достигне най-високата си цена за последните две години. Парното в София поскъпва с над 14%. Основателно ли е поскъпването им и как ще се отрази това на джоба на българина?
 
"Скокът в цените на тока и парното наистина ще се усети, но енергията не произлиза от само себе си. Не я взимаме директно от Слънцето, така че това всичко е обусловено от повишаването на цената на основното гориво, което ползват топлофикациите - природния газ, и свързаните с него разходи за въглеродни емисии", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
От думите му стана ясно, че цените, определени от КЕВР днес, ще действат в рамките на следващия едногодишен период и са съобразени със световния пазар, където въглеродните емисии се заплащат все по-скъпо. 
 
"Качеството на услугата не се влияе от международните пазари. Това се дължи на кадрите, които работят в топлофикация. И в енергийния сектор въпросът с кадрите е доста наболял", изтъкна инж. Георгиев.
 
По думите му този проблем може да бъде превъзмогнат само с образование и нормални заплати.
 
"КЕВР определя какви разходи са присъщи за всяка една топлофикация. В много редки случаи се признават разходи за повишаване на заплати, което в конкретния случай води до отлив на кадри и до трудност за тяхното намиране", обясни енергетикът.
 
По думите му токът на свободния пазар също следва цените на горивата и следователно няма да има съществена разлика в цените.
 
"За съжаление, цената на парното се политизира, а не би трябвало. Огромна част от определянето на цената на парното - над 90%, е проста математика. Ако имаме повишени цени на вход на дружеството, което произвежда тази енергия, съответно трябва да се повиши и цената на изход. Ролята на регулатора е да определи какво е това повишение или съответно намаление", посочи инж. Георгиев.
 
Екологичните изисквания на Европейската комисия към топлофикациите (и към всички производства, които замърсяват околната среда) от години стават все по-строги и те на практика се изпълняват, защото топлофикационните дружества нямат друг избор, стана ясно още от думите му. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Така е Същото е и със ЗУЕС и със социалните и редица други закони,който противоречат на Основния.Живеем в Държава на абсурдите,щом ни задължават с наредби,да плащаме за тоя дето клати гората,извън всякаква пазарна логика.Затова и сме бедни,като църковни мишки,защото всеки "кютюк"докопал се до Държавната хранилка и на партийна субсидия се стреми да ти обърне джоба с хастара навън и да ти вземе и последната стотинкаНе че частника е по добър,но поне не се стреми да те ограби съвсем

12

Ядосан

преди 2 години

Спрете тази гавра "сградна инсталация" за парното. Има хора, които не могат да си позволят да плащат, студуват си, махнали са радиаторите си, но ги гърбите да плащат за парно! Плащат за нещо, което нямат! Това е престъпен абсурд!

11

Анонимен

преди 2 години

'политик не копа лозе с мотика,но вино пие' ------ а ти колко въобще мотика виждАл ли си в живота си бе, програмистче?

fallback