Снимка: БГНЕС
fallback

Това лято отново ще има недостиг на спасители по Черноморието. Причината е, че много млади спасители отиват да работя в чужбина или си намират постоянна работа и се отказват от тази професия. Това коментира пред БНР Васил Алексиев, специалист по водно – спасителна дейност към БЧК – Бургас. 

 
Той допълни, че 40 души са преминали обучителните курсове преди началото на сезона, като тези които са завършили повечето са си намерили места, а при други курсът им е заплатен от концесионер и те отиват да работя при него.
 
"Това лято се наблюдава тенденцията много от спасителите да заверяват разрешителните си и за море, и за басейн. Такова нещо не е имало до сега! Случва се, защото на много места заплатите се изравниха, а всеки ще предпочете работа на басейн от няколко квадрата и с 20 – 30 души вътре, вместо плаж с 200 – 300 души, от тук идва този отлив на спасители на море към басейните."
 
Заплащането на месец за морски спасител е средно 1000 – 1200 лева, но сумата се определя и от категорията на плажа и от това дали концесионерът осигурява нощувка и храна, допълни още още Васил Алексиев.
 
"Студентите, които през лятото работя като спасители като завършат си намират целогодишна работа. Друга част заминават като спасители в чужбина – в Гърция, в Германия. Има е такива, които заминават по програма в Америка. Така има непрекъснат отлив от професията."
 
Васил Алексиев е на мнение, че концесионерите трябва да помислят за стимули за задържане на спасителите, като им осигуряват по-добри условия за работа. 
 
52 спасителни поста има осигурени по плажовете на Слънчев бряг за това лято през месеците юли и август. Като на всеки от 1 юли ще има по 2 спасители. 22 поста има на Слънчев бряг – Север, 21 на Централен и 9 има на Слънчев бряг – юг. Това е изискване, което концесионерът е спазил, категоричен е управителят на плажовете Кирил Спасов.
 
"Все по трудно се намират спасители за плажовете. Дефицитът е сериозен и дори наемаме морски спасители от чужбина. Проблемът е, че трудно се наемат на работа чуждестранни граждани. Държавата трябва да облекчи тази процедура! За концесионерите на големите плажове, спасителната дейност е голям разход от който не може да се спести! "
 
За да се компенсира липсата на местни кадри, се наемат се спасители от Украйна, Полша, Чехия, Русия. Според Кирил Спасов държавата трябва да се намеси и да подпомогне усилията на концесионерите в обезпечаването на безопасността на плажовете.
 
"Апелираме към държавата да се облекчи визовия режим и издаването на разрешенията за работа на чуждите граждани, особено що се отнася до спасители за море от страните извън Европейския съюз!"
 
Спасов посочи, че за активните месеци юли и август на един от големите плажове в Слънчев бряг са осигурени 54 спасители. Разходите за заплати на концесионера за водно - спасителна дейност са 200 – 250 хиляди лева за сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Алтер

преди 2 години

Като ги гледам не е ясно кой кого ще спасява.

8

У

преди 2 години

Според мен, човек който не плува като риба, няма работа навътре повече от глезените, защото и Господ няма да му помогне. За жалост българите никога не са имали басейни в училище и да ги научат, като са малки. Обърнете внимание как плуват германци, руснаци, чехи, скандинавци и други, където ги учат по физическо. У нас почти всички плувци са самоуки с малко изключения

7

vlady

преди 2 години

Все пак България има сериозни учени в областта на спасяването - проф. Н. Изов и доц. Ст. Андонов.

fallback