Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Здравни медиатори се включват в кампанията за популяризиране на ваксините и в разсейването на страховете на ромската общност от чипиране, роботизиране и следене.

Министерството на здравеопазването включва лидерите на общността в разяснителната кампания, защото под 10 % от ромите са ваксинирани. Здравният медиатор от Шумен Росица Симеонова всеки ден се среща с хората, за да им обяснява, че е безопасно да се ваксинират.

По улиците на известния с прозвището си квартал "Бялата пръст" в Шумен може да видите една жена. Тя е здравният медиатор Росица Симеонова, която не спира да се среща с хората, за да им разяснява ползата от ваксините, да ги насочва към личния лекар, ако е нужно.

Много от ромите нито са боледували, нито са ваксинирани. Умовете им обаче са натоварени със страхове от разпространяваните конспиративни теории.

Oще по темата

"Най-страшната теория, че ще бъдем подвластни, като някакви роботи ще сме, ще ни управляват от дистанция. Звучи абсурдно, но една лъжа да е дори, като се каже 100 пъти, тя става истина", каза пред БНТ Шефкет Топалов.

"Аз напоследък не знам вече какво да мисля, какви работи приказват хората, ще умреш, не знам какво ще се разболееш", каза Ниази Али.

"Чува се, че това, което ще ни ваксинират води до безплодие, то вече ние няма, но младите. Вече чипирането като бъдем може да носи други болести, това мислим ние. Те видяха по телевизорите, по телефоните, че някои много се разболяват от ваксината и умирали от ваксината", каза Ангелина Арабова.

Здравният медиатор Росица Симеонова смята, че хората се нуждаят само от информация.

"Аз мисля, че не трябва да има някакви стимули, които да са материални или каквито и да е било. Хората трябва да повярват на личните си лекари, после на държавата и абсолютно всички в целия свят се ваксинират, не им се случва нищо и не мисля, че по някакъв начин застрашава живота им, чипира ги, остават бездетни", каза здравният медиатор Росица Симеонова.

Теорията на здравния медиатор е, че трябва да вдъхне кураж и оптимизъм на хората от ромската общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 години

Кантарджиев заработва заплатата. Отишъл там и "съветва". А ние му плащаме сигурно четирицирена заплата.

29

Анонимен

преди 2 години

Те ромите, ако вярваха на всичко, което им редят добрите господари, нямаше да са оцелели до сега.

28

Анонимен

преди 2 години

Дайте им кебапчета, не медиатори.

fallback