Снимка: БГНЕС

От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби и със собствена стойност, непревишаваща 150 EUR, съобщиха от Агенция "Митници".

На същата дата е планирано въвеждане в експлоатация на актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция "Митници“. Промяната произтича от влизането в сила на новите правила за електронна търговия (т.нар. ДДС пакет).

С актуализацията на МИСВ и с оглед Директива 2006/112/ЕО на Съвета (Директивата за ДДС) се въвежда митническа декларация с намален набор от данни при внос, с която могат да бъдат декларирани стоки, вложени в пратки, по схемата IOSS, по Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, както и всички други стоки от трети страни, обект на дистанционна продажба (онлайн търговия):

- чиято собствена стойност не надвишава 150 EUR;
- не са обект на забрани и ограничения;
- са различни от акцизни стоки;

В случай, че стоките в пратката не отговарят на тези условия, те следва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларираха всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път, информират от Агенцията.

Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенцията.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 месеца

В пощата взимат по 16 лева за обработка на документите за митницата. Ако си поръчаш нещо за 5 лева ще трябва още 16 за български пощи... Абсолютна и'диотщина...

8

Андрей

преди 6 месеца

В момента са нужни 2 декларации ,една за съгласие за лични данни ,една за стойност и разпечатка от сайта от който е поръчано ,където да са видими цена ,имена ,номер на поръчка и вид на продукт. След подаването им разбира се започва голямото зачакване да благоволи някой "служител" да я освободи от митница което може да отнеме и повече от месец и полувина въпреки ,че ни стрижат като овци навсякъде, пощи ,митници. Пълни фрикове...

7

Анонимен

преди 6 месеца

Поръчах от Китай пратка в края на март. От 16 април до днес е на митница, има малък шанс да си я взема до края на седмицата. Няма да пиша какво мисля за пощите и митниците ни, че не е никак прилично.