Снимка: БГНЕС
Тест по история и цивилизации днес решават хиляда и седемстотин седмокласници от 78 училища в страната. Резултатите им няма да се оформят като оценка, те са база за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми, пише БГНЕС.
 
Сегашните седмокласниците са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 г., когато са били в пети клас. Идеята е да се проследи напредъкът на едни и същи ученици при формирането и развиването на умения и ключови компетентности в прогимназиален етап. 
 
През 2020 г. тестът се проведе само в 38 училища заради пандемията. В изследването е включена извадка от ученици с различен успех, от различни видове училища в различни по големина и географско разположение населени места. Целта е да се получат национално представителни резултати, а не да се измерват постижения на отделни ученици, училища или региони.
 
Продължителността на тестът по история и цивилизации за седмокласниците е 50 минути. Оценяването на задачите със свободен отговор се извършва в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН.
 
Анализът на резултатите трябва да бъде изготвен до края на септември. Чрез него ще се проследи натрупването на специфични умения за учебния предмет, придобиването на ключови компетентности с акцент върху функционалната грамотност на учениците. Мониторингът ще помогне за прилагането на политики и мерки, които са насочени към подобряване на качеството на образованието по история и цивилизации, казаха от просветното министерство.

Коментари Напиши коментар