Снимка: БГНЕС

Инфлацията нарасна до рекордно ниво за периода от началото на пандемията. В края на месец май годишната инфлация е 2,5%, обявиха от Националния статистически институт.

Най-много в рамките на година са поскъпнали маслото и олиото - с близо 24%. На второ място е газът с 23,6% повишение на цената, а на трето място по поскъпване са горивата за колите с 21,7%.

Основната причина за високата инфлация е поскъпването на бензина и дизела. Но сериозен ръст на цените има и в други сектори на икономиката. Например в сферата на развлеченията и културата цените са вдигнати със 7,5% в рамките на година. Ресторантите и хотелите също са вдигнали цените си - средно с 2,5% за 12 месеца

Сериозно поскъпване от 4,6% има и в сферата на образованието, което вероятно е свързано с повишаване на заплатите на учителите.

От хранителните стоки за година най-много, след маслото и олиото, са поскъпнали хлябът и зърнените храни - с 5,3%. Плодовете и зеленчуците обаче са съответно с 5,4% и 1,4% по-евтини спрямо миналата година. Месото и месните продукти също са поевтинели - с 2,6%. За по-ниските цени на плодовете и зеленчуците в момента вероятно допринасят затруднените доставки през първите месеци на пандемията, което доведе до поскъпване на някои храни.

От нехранителните стоки за година голям ръст има и при цените на парното и топлата вода - с 13%. Значителен ръст има и при редица стоки, които хората използват през свободното си време. Например велосипедите са поскъпнали с 8,9%, всичко свързано с градината - с 8,4%, а книгите - с 8,8%.

Само през месец май в сравнение с предходния месец от храните най-съществено са нараснали цените на зелето - с 20,5%, ябълките - с 6,7%, олиото - с 5%, маслото - с 2,9%, цитрусовите и южни плодове - с 2,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase