Снимка: БГНЕС
fallback

Шестдесет процента от водните зони, обозначени като годни за плуване в България, които се наблюдават от Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС), получават отлични показатели за чистота в доклада на агенцията за 2020 г.

От 96-те зони, обект на постоянен мониторинг от страна на еколозите на ЕС (92 от които крайбрежни) в България, 58  отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”. Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти, съобщава "Труд".

Предишният период, в който чистотата на водите за плуване в България е било на подобно ниво е през 2009-10, показва проверка.

На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто. Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%).

Според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

много високи цени (като, че човек ще поръчва на марс да яде) за малък стандарт, обслужване под всякаква критика, плажовете взети от акционери, плажуважите се къпят на скалите при водораслите, ако не си платят, пълна трагедия

10

Анонимен

преди 2 години

"Предимно отлични" плажове значи, че предимно отлични кебапчета плуват по повърхността!

9

Анонимен

преди 2 години

Пречиствателните станции са изградени за 5-10 пъти по-малко води, които трябва да пречистват и съответно мръсните води се изливат ли изливат в морето. Това е защото хотелиерите крият реалния брой туристи, за да не плащат данъци.

fallback