Снимка: БГНЕС

Мъж от Пловдив вече над година е без документ за самоличност, след като не може да си смени изтеклата лична карта. Причината е, че няма постоянен адрес за регистрация в родния си град. Попаднал в абсурдната ситуация, 56-годишният мъж продължава да търси съдействие и решение, съобщава БНТ.

Радко Данаилов прекратява адресната си регистрация в Пловдив и отива да живее със съпругата си в Кюстендил преди 14 години. Бракът му обаче се разпада и той се връща в родния си град. Миналата година валидността на личната му карта изтича. Опитва да я поднови, но без постоянен адрес това се оказва невъзможно.

Сега живея при баща ми и от време на време ходя при моята приятелка, казва Радко. И на двата адреса Радко не може да бъде записан. И приятелката му, и баща му, са настанени в общински жилища. Подал е заявление като желанието му е да бъде регистриран при своя родител. Районната администрация обаче му отказва с мотива, че това е нарушение на наредбата за настаняване.

След като той не фигурира в настанителната заповед на "Жилфонд", ние не можем да го пуснем там. Опитахме се да помогнем на човека, но трябва да спазваме закона, казва Георги Колев, кмет на район "Западен" - Пловдив.

Радко вече няма валиден документ за самоличност. Срокът на личната му карта е изтекъл през април 2020 г.

Срокът е удължен с 6 месеца на всички документи, на които изтичаше до 31 януари 2021 г. Така че, трябва да се изчисли съответният документ кога е изтекъл и да се добавят 6 месеца. След това става невалиден, казва Костадин Марков, началник Сектор "Български документи за самоличност" – МВР Пловдив.

Според администрацията, попадналият в затруднение пловдивчанин все още има две възможности да получи постоянен адрес и нова лична карта.

Разбира се, той може да се регистрира в Община Пловдив, ако има собствено жилище или живее някъде под наем – в това няма никакъв проблем, обяснява кметът на район "Западен" - Пловдив.

Радко Данаилов обаче не може да отговори на тези изисквания. Няма работа, няма и доходи.

 "Де факто, общината ми заявяват да си намеря човек, който да ме регистрира – и аз питам общината как да намеря човек, който да ме регистрира – недай си Боже, ако кола ме блъсне, там ли трябва да ходят да питат, че живея", казва Радко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase