Снимка: Pixabay

По-слаба реколта в черешобера в сравнение с миналата година очакват в Кюстендилско, коментират земеделските производители и  кооперации. Ранните сортове измръзнали от ниските температури през април, казаха от района на Бобов дол.

От около 20 хил. декара с плододаващи черешови масиви в региона се прогнозират добиви от около 5000 тона.

Освен лошите метеорологични условия проблем е и рязко намалелият брой на пчелните семейства, няма опрашване по градините, казва управителят на земеделска кооперация и общински съветник Валери Йовев.

„Основно са студовете и опрашването. Има тотално намаление на пчелните семейства. Преди 10-15 г. като влезеш в цъфтяща черешова градина чува едно жужене на пчели, сега влизаш и е гробна тишина“, каза той пред БНР.

Проблем е и липсата на берачи. Заради спазването на противоепидемичните мерки при транспортирането им до градините и обектите и затова, че берачите искат висока надница, а изкупната цена на черешите в Кюстендилско е ниска, казва Елена Атанасова, кметски наместник на бобовдолското с. Шатрово и собственик на градина край селото.
 

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 3 седмици

Преди 35 - 40 г. имаше навсякъде череши. Не беше необходимо много много да се грижиш за тях, камо ли да ги пръскаш. Засаждаш ги, подрязваш ги първите 3 год и това е. Сега навсякъде агро експерти: Пръскат с първо, второ, трето... десето. По този начин се губят пчелите-отровени са. Алчността ще ви погуби. В миналото земеделските химикали не бяха толкова популярни, а какви плодове имаше само ! Днешните ябълки и праскови са нищо сравнени с тези преди 40 г.

26

Баба мара

преди 3 седмици

как ни подготвят с пчелите цената се вдига в турция и гърция няма проблемис пчелите

25

Джо

преди 3 седмици

Има и внос. Да не произвежда само България череши. Не е лошо да ги подпомогне държавата да си закупят за догодина опрашващи.