Снимка: БГНЕС

Сезонът по Северното Черноморие започна кошмарно с изключително малко туристи. Една от причините за това според бранша са закъснелите правила за влизане у нас, приети в последния работен ден преди Великден. На юх хотелиери предупреждават, че туризмът е пред колапс, а мерките не дават резултат.

Още по темата

"Тези 60/40 и 80/20 изтичат сега на 31 май. Няма сигнали това да се удължи, въпреки че така словесно имаше някакви идеи за удължаване", каза Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Според собственика на ресторант Филчо Ставрев след това заетите в бранша са в неизвесност и не знаят как ще издържат персонала си.

По думите на родни хотелиери мярка, която би помогнала за увеличаване на туристите от съседните страни, е държавата да поеме PCR тестовете им, като се дотират например с 35 евро на седалка чартърните полети. Засега месеците май и юни се очертават като тежки за родните хотелиери, които ще разчитат основно на българи и евентуално на румънци.

"Трябваше да се работи системата с ваучерите, за да може да тръгнат хората да пътуват и да почиват. Такъв пример има в Япония. Говорили сме с правителството, давали сме им разни примери. Готовност имаше, но никой не пое", добави Ставрев пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase