Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В последната година се наблюдава сериозен спад на цените на наемите с около 10 на сто. Това заяви председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев  пред БНР.

Oще по темата

По думите му една от основните причини за спада в цените е драстичното намаляване на заетостта на имотите за краткосрочен наем, които се наемат от туристи през платформи като Airbnb или Booking.

"Заради намалелите туристически пътувания, много от нощувките не се състояха. Това създаде ситуация, в която тези имоти се пренасочиха от пазара за краткосрочен наем към този за дългосрочно отдаване", подчерта Ганев.

Друга основна причина за отлива на наематели е и преминаването на студентите към дистанционно обучение и връщането им по родните места. Според експерта в последните месеци много наемни жилища, наети от студенти, са били освободени.

Един от начините за намаляване на натиска върху наемния пазар е предоговарянето на цените на наемите в краткосрочен или дългосрочен план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

The Real Бай Иван

преди 2 години

Т.е. скоро ще станем свидетели на мига, в който дори и в абсурдите ще стигнем до реална пазарна икономика в имотния сектор. Да оставим настрана нулевите данъци, които карат хората да тикат пари в празен коптор, защото реално той не им струва нищо за поддръжка, и другите фактори като традиционната народо-психоза, ниска финансова култура, липса на финансови инвестиционни инструменти и т.н.И много виждам да реват - не можело било да свалят наемите. Ми вдигай бе човек. С 50% вдигай и чакай - тва е

29

The Real Бай Иван

преди 2 години

Баят ти имотните брокери. Просто почакай малко. Инвестиция в имот в Чалгария никога не е имало. Всичко е балон без реална стойност и пълнеж. Не го ли виждаш долу човечеца - не можело било да скачат цените с 30% пък наемите надолу с 10%. Ми вдигай ги наемите бе човек. Щом смяташ, че някой ще ги наемеНарича се пазарна икономика. Изплатили за 8-10-12. Много са това. За 5 години са ги изплатили. Дори за 3. Баеш като имотен брокер тъпизми.Сега е момента да продаваш. След това никой не ти е винове

28

Анонимен

преди 2 години

Този ден неизбежно ще дойде. Но по-лошото е, че дори и да не дойде пак стигнахме до момента, в който разбрахме, че "инвестиция в имот" в Чалгаристан няма. Просто има някаква химера - да си турим парите тук в един бетонен коптор, пък той да седи празен, щото един ден ще го продадем по-скъпо.Мислете кога да продавате, щото гръмне ли балона само талибани ще се молите да дойдат да ги изкупят софийските бърлоги.Я погледнете снимката в материала. Вие сериозно ли смятате да си турите парите в това?

fallback