Снимка: Pixabay
fallback

За последните 20 години поголовието на прасетата у нас е четири пъти по-малко, а това на говедата - три пъти. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов по време на кръгла маса на тема "Храната е най-важна! Време е за бързи решения", пише Монитор. По време на срещата браншовици настояха за по-нисък ДДС на всички храни.

По думите на Урджанов през 1999 година в страната са отглеждани 1.6 млн. говеда, а днес броят им е намалял до 500 000. Драстичен спад на поголовието има и при свинете - от 4 млн. на 1 млн. животни в периода 1999 - 2021 г. 

Според Урджанов основният проблем, пред който бранша е изправен, е липсата на българска суровина, основно при свинското и говеждото месо.

"Единствено пилешкото ни стига",категоричен бе той, като допълни, че спадовете в сектора са в размер на 10-15%.

Винопроизводителите отчитат подобни спадове. Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски преди 20 години в България са се отглеждали 3.3 млн. дка лозя, а към днешна дата са регистрирани 650 000 дка, от които едва 320 000 дка се обработват.

"Суровина няма, никой не иска да отглежда лозя, защото програмата, която ги подпомага е една единствена – 15 евро на дка на година, а тя не стига до никъде. С нашите високи цени на суровината – купуваме скъпо, правим скъпи продукти и не можем да сме конкурентоспособни никъде по света, защото цените ни са твърде високи.", поясни той, като допълни, че сивият сектор при високоалкохолните напитки е над 50 на сто. 

Поради тази причина винари призовават лозарите да не продават на съмнителни субекти, а на лицензирани винопроизводители, тъй като по този начин няма да могат да се крият осигуровки и ДДС.

Димитър Зоров, който е председател на браншовата асоциация намекна за сериозни сътресения в сектора на млекопреработването.

"Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ни отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко.", коментира той и призова да бъдат въведен ясен регламент за работа еднакви критерии при преработката на продуктите.

В противен случай световни оператори ще продължат да напускат страната.

Колегите им от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите смятат, че ДДС на храните трябва да бъде значително намален, тъй като това би довело до няколко положителни резултата - увеличаване на вътрешното потребление, повишаване на конкурентоспособността, засилена работа по отношение на качеството и възпитаване на потребителския вкус в най-младото поколение. Важна тема за хлебарите и сладкарите продължават да бъдат още стимулирането на суровинното производство.

"Наложително е да се говори и за зелените коридори за транспортиране на храни", подчерта председателят на Съюза Мариана Кукушева.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Ганю пулев

преди 3 години

Не е вярно!!!след последните избори парламента се изпълни с прасета и го ***

32

Анонимен

преди 3 години

То не беше СВИНСКИ ГРИПЛУДА КРАВАПТИЧИ ГРИПСВИНСКА ЧУМАцеленасочено се стреми да бъде изтребено родното производство за да купуваме замръзени резерви от преди 30г от къде ли не

31

БАИКО

преди 3 години

за това да няма собствено месо производство има виновенбоико м борисов.измисли разни 4уми дауни6тожи стоката и зета муда поеме вноса на месо и мажа на една боикожа лиза4ка .тои знае6е 4е тоя мандат му бе6е последен .

fallback