Снимка: Pixabay

За последните 20 години поголовието на прасетата у нас е четири пъти по-малко, а това на говедата - три пъти. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов по време на кръгла маса на тема "Храната е най-важна! Време е за бързи решения", пише Монитор. По време на срещата браншовици настояха за по-нисък ДДС на всички храни.

По думите на Урджанов през 1999 година в страната са отглеждани 1.6 млн. говеда, а днес броят им е намалял до 500 000. Драстичен спад на поголовието има и при свинете - от 4 млн. на 1 млн. животни в периода 1999 - 2021 г. 

Според Урджанов основният проблем, пред който бранша е изправен, е липсата на българска суровина, основно при свинското и говеждото месо.

"Единствено пилешкото ни стига",категоричен бе той, като допълни, че спадовете в сектора са в размер на 10-15%.

Винопроизводителите отчитат подобни спадове. Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски преди 20 години в България са се отглеждали 3.3 млн. дка лозя, а към днешна дата са регистрирани 650 000 дка, от които едва 320 000 дка се обработват.

"Суровина няма, никой не иска да отглежда лозя, защото програмата, която ги подпомага е една единствена – 15 евро на дка на година, а тя не стига до никъде. С нашите високи цени на суровината – купуваме скъпо, правим скъпи продукти и не можем да сме конкурентоспособни никъде по света, защото цените ни са твърде високи.", поясни той, като допълни, че сивият сектор при високоалкохолните напитки е над 50 на сто. 

Поради тази причина винари призовават лозарите да не продават на съмнителни субекти, а на лицензирани винопроизводители, тъй като по този начин няма да могат да се крият осигуровки и ДДС.

Димитър Зоров, който е председател на браншовата асоциация намекна за сериозни сътресения в сектора на млекопреработването.

"Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ни отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко.", коментира той и призова да бъдат въведен ясен регламент за работа еднакви критерии при преработката на продуктите.

В противен случай световни оператори ще продължат да напускат страната.

Колегите им от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите смятат, че ДДС на храните трябва да бъде значително намален, тъй като това би довело до няколко положителни резултата - увеличаване на вътрешното потребление, повишаване на конкурентоспособността, засилена работа по отношение на качеството и възпитаване на потребителския вкус в най-младото поколение. Важна тема за хлебарите и сладкарите продължават да бъдат още стимулирането на суровинното производство.

"Наложително е да се говори и за зелените коридори за транспортиране на храни", подчерта председателят на Съюза Мариана Кукушева.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase