Снимка: Pixabey

Ако не са професионалисти, крадците могат да се разделят на още два типа. Първият обхваща хора, които действат спонтанно. Те обикновено не са престъпници, а са подтикнати от различни моментни фактори или са изкушени от голяма и лесна плячка. Вторият тип апаши са наркозависими, които не се занимават сериозно с кражби, а решават да обират тогава, когато нямат пари за следваща доза дрога.

Домовите кражби настъпват най-често от около 8-9 часа сутринта до 12 ч. на обяд, когато хората би трябвало да са на работа и да са оставили дома си без надзор. Част от обирите се регистрират и в петък вечер в случаите, в които живеещите са решили да пътуват за уикенда. В някои случаи те атакуват през нощта, докато обитателите на дома спят. Градски мит е обаче, че тези апаши използват упойващи вещества, за да действат необезпокоявано.

"Хората просто не вярват, че спят толкова дълбоко. Нямаме никакви доказателства, че са използвани подобни методи за извършването на кражба", обясни пред "Монитор" инспектор Белишки. По негови думи обирджиите по никакъв начин не са дотолкова запознати, че да боравят с подобни вещества. Те не биха могли да знаят как да ги използват и какво количество от тях може да се окаже фатално.

"Ошушкването" на жилището става за няколко минути. Случвало се и обаче крадците да изнасят ценна покъщнина и скъпи вещи в продължение на повече от час - когато са били убедени, че няма да бъдат хванати на местопрестъплението.

Такъв е случаят от ноември миналата година. Тогава нагли крадци не само обраха вила в местността Щъркелово гнездо до Самоков, но и буквално я "обезкостиха". Разглобени са били дори кухнята и спалнята, а за капак крадците си сготвили и обяд. Служителите на СОТ нито са отишли на мястото, нито са се обадили на собствениците на вилата. От МВР обаче отказаха да дадат информация относно развитието на този случай и дали има арестувани, тъй като се води разследване от страна на прокуратурата.

Другата тенденция, която се наблюдава в цялата страна, е че повечето кражби са "кокошкарски". През последната година полицейските сводки са за кражби на дърва за огрев, луканки, буркани със зимнина или обувки, оставени пред входната врата.

"Краде се всичко, което има дори минимална стойност, свидетели сме на задигнати дори овехтели домашни чехли", споделят криминалисти с дългогодишен опит на територията на ОД на МВР-Стара Загора.

Само в рамките на последното денонощие официалният бюлетин на дирекцията съобщава за задигнати чифт маратонки от дом в Чирпан, за опразнено откъм мебели жилище в Казанлък, чиято метална врата била отворена с подправен ключ, и за отмъкнати 300 лв. кеш и кредитна карта с написан на гърба й ПИН код от къща в миньорското градче Гълъбово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase