Постоянни са вандалските посегателства в тракийската гробница в новозагорското село Караново. За това алармират специалисти.

Тя е открита след иманярски набези през 2008 година. Там е разкрита тракийска колесница, която привлича туристите. Поради липса на средства, съоръжението няма охрана и видеонаблюдение.

Почти всяка седмица се регистрират вандалски набези на защитното съоръжение в източната могила в Караново. Счупени са плоскости, през които се прониква в гробницата, предаде Bulgaria ON AIR.

"В последните няколко седмици, три седмици, наистина вандалските нападения тук върху обекта много зачестиха. От Министерството на културата пращаха техни хора вече три или четири пъти да поправят покритието, стената, покрива и веднага на следващата вечер имаме нови дупки в покритието. Това не е случайно, но е грозно", каза музейният директор в Нова Загора Генчо Димитров.

Самото защитно покритие на гробницата, в която се намира тракийската колесница, е компрометирано и опасно, но интересът за посещение не намалява, споделя кметът на селото.

"Към могилата винаги е имало интерес и българската черта - едно нещо като се каже, че е затворено, хората да проявяват още по-голям интерес. Идват доста хора тук на място. Други се обаждат. Представлява интерес самата гробница", посочи кметът на Караново Николина Стефанова.

Уникалната гробница е държавна собственост. От Министерството на културата потвърдиха, че е изработен проект за възстановяване на предпазното покритие на гробницата, за което са преминали обществени поръчки. Ремонтът и възстановяването ще започнат още този месец при първите слънчеви дни. Предвиждат се и археологически разкопки около могилата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase