Снимка: Pixabay
fallback

Цяла следваща седмица времето ще бъде с валежи, от началото на месеца сме 2,5 градуса, а в София почти 4 градуса под нормата, обясни климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

Това не се е случвало отдавна, като вземем и студения март месец, така се събират два месеца, които може би 25 години не е имало, коментира той.

Oще по темата

Събота и неделя предстои захлаждане и ще вали, а  в понеделник ни очакват ниски температури, прогнозира проф. Георги Рачев.

„Африкански циклон, тип Тошко Африкански, ще премине през Източна България. Ще има гръмотевични бури, ще валят интензивни дъждове. Той се измества на североизток много бързо и във вторник другата седмица няма да има толкова съществени валежи“, отбеляза климатологът.

По думите му следващият петък все пак температурите ще стигнат 17 – 18 градуса, ще се стопли, но продължава да бъде по-студено за сезона.

Затоплянето ще започне към 22 април и ще продължи до 1 май, когато прогнозата е за гръмотевична дейност и валеж по обяд.

„Не само ние пострадахме от студеното време, френските лозари пострадаха много – между 25% и 80% от насажденията са понесли жестоки слани и се предполага че част от реколтата ще бъде унищожена, а останалата ще е с компрометирано качество“, посочи климатологът.

„В Москва обаче температурата е 21 градуса – рекорд от 140 години. Това е противовес на студеното нахлуване в Европа“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Това, че някъде си имало необичайно студено вереме не означава, че няма глобално затопляне. Общо средните температури на Земята се качават последните десетилетия, като това затопляне се ускорява все по-бързо. Ако някой отрича това е кръгъл идеот драскач *** ***.

18

До 17

преди 3 години

Температурата навсякъде по света последните десетилетия не показва покачване. Има топене на ледници, но то не е свързано с покачването на температурата на планетата като цяло а от процеси които започват и свършват и са нещо нормално. Само такива като теб вярват на всичко в интернет и се опитват да го обесняват на нас по по-*** начин. Айде не се прави на на много оборотен ами отивай да си чистиш мистюрията и отивай на обекта.

17

До 22 хммм

преди 3 години

Ще гледам да ти го обесня просто! Та когато имаш стабилен климат НЯМАШ никакви неочаквани изменения в температурата, както описаното в таз статия! Т.е. знаеш, че февруари месец средната температура е -5 градуса и това е докато си жив! Веднъж на 100г се случва февруари месец да е да речем 7градуса. А сега както е, вече 10 поредни години в БГ февруари месец имаме 20-27градуса. Та затоплянето води до това! резки и много темпертурни и други промени за много кратко време в рамките на 1 година! Това е

fallback