Снимка: БГНЕС

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат отбелязани тържествено на 14 април. Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм "Св. Архангели" в района на Академията, съобщава БГНЕС.

С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името "Георги Стойков Раковски" с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната. Академията е основната образователна институция в страната ни по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 3 седмици

колкото до робството бащата на Раковски е бил един много богат роб а самият той е обикалял по света като е пренебрегвал робските си задължения даже е издавал вестник.имало е борба за независимост а не с робството.

38

Анонимен

преди 3 седмици

Робството в целият свят не е само един-единствен вид.
Има класическо робство - римско
ИМа елинско робство при което са ги хранели три пъти на ден, стопанинът им е осигурявал дом и въобще не са ги биели, просто са били нещо като слуги и не са можели да гласуват
има крепостничество (и то не е само един вид)
има дългово робство
да не говорим за проституцията
има колониално робство
в случая сме имали от края на 17 до края на 19 век робство по религиозен признак тук.
преди това - класическо

37

Анонимен

преди 3 седмици

Робството в османските земи е било два вида - до средата на 17 век, най-спокойно са се купували Роби, включително Роксолна, която е откупена черкезка.
Впоследствие войните престават да са толкова успешни и те създават привилегировани класи роби - чорбаджиите, мартолосите и пр.
Е и какво?
При американците също има привилегировани роби - надзирателите и стайните роби не са били толкова зле, като робите на поле, надзирателите дори са били въоръжени. Сигурно не е имало робство в САЩ?