Снимка: БГНЕС
fallback
Заведение в Пловдив се подготвя да обяви фалит, защото трябва да плати над 30 хиляди лева наем на общината, макар и да е било затворено, съобщи bTV.
 
Кръстина Куртогуларъ е собственик на заведение за сладкиши и сладоледи - собствено производство и казва, че не е получила никаква подкрепа от държавата. 
 
"Ние, нашата фирма специално, сме производство. И затова не ни отпускат никакви помощи", споделя жената. 
 
10 от 12-те служители са принудени да напуснат заради затварянето, продължило с месеци. 
 
От Община Пловдив опрощават месечните наеми през първия локдаун, но не и при второто затваряне. Месеци без работа и се оказва, че въпреки това заведението дължи 5-цифрена сума за наем. 
 
Кръстина подава сигнал до кмета и местния парламент, но не получава отговор. Пристига обаче писмо със заплаха за съд. 
 
"За наша неприятна изненада получихме писмо, че в 14-дневен срок трябва да заплатим цялата сума, плюс лихвите към нея. Сумата е около 40 хил. лв", каза още Кръстина. 
 
Общината е категорична, че вече е възможно опрощаване на наемите за миналата финансова година. 
 
Оттам обясняват още, че повечето наематели си плащат задълженията и са получени само 6 молби за опрощаване на дълговете. 
 
"Има огромна опасност да фалираме... Всъщност ние ремонтирахме цялата сграда за наша сметка. За което изтеглихме кредити. Кредитите възлизат на стотици хиляди", каза още собственичката. 
 
Общинският съвет на следващата си сесия трябва да реши дали общината да опрости поне частично наемите на фирмите, които принудително не работеха заради обявения локдаун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

А

преди 3 години

Да фалират! Точно това заведение, което лъже със сметките и не издава касов бон!!

26

Анонимен

преди 3 години

Какво правят в чужбина ли, като е същото положение дори 50% да са данъците това не е оправията понеже продават пред заведенията си на маси как на битака или на сбора,панаира за района на разхождащите се,които даже не се спират да консумират на место понеже няма къде да се настанят на време,а получават поръчаното и го отнасят като за вкъщи,но го консумират седнали в градинка,спирка,парк,пейка,бордюр,на крак пред витрина,спрели пред кръстовище на светофар,тротоар,бордюр,вход или в движение тук-там

25

Анонимен

преди 3 години

По ресторантите се продават най гадните евтини ***...които не бихте си купили от магазина!Казината скапаха живота на над милион българи и лишиха тях и техните деца от достойно съществуване.Плюс това те не внасят данъци и въобще не да перо в бюджета....всичко се осигурява на минимална.Нека да има,ама не на всяка улица и всичко да е по закон!Тогава и вълка цял и агнето сито. :)

fallback