Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите поискаха безплатни чадъри и шезлонги поне за 3 години напред, но концесионери на плажове не одобряват техните искания.

Николай Димитров е концесионер на плаж в Крайморие. По думите му те не плащат само концесионни такси, но и голяма част ДДС и данък печалба за годината.

Още по темата

"Разходите за осигуровки, обезопасяването на плажа, за почистването, тоалетни, вода, това не е малко. Не бива всяка година да сме дъвка и да се търсят решения през нас, но само за наша сметка, това не е правилно", каза пред БНТ Николай Димитров.

Той призова за гъвкав подход от Министерството на туризма и всеки плаж сам да определи цената си за шезлонг и чадър.

От БХРА настояват за това, че в следващите поне 3 години трябва да се предлагат безплатни шезлонги и чадъри, особено за туристи, които са настанени в хотелите и да се въведат много ниски цени на плажните услуги на туристи, които не са настанени в хотелите.

За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа. Но предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. "Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг", заявиха още от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase