Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на убождане, повишена температура, общо неразположение, болки в мускулите - симптоми, които са подобни на самото заболяване. Те отшумяват до 48 часа. Това каза пред БНТ Момчил Баев, доктор по социална медицина.
 
Според вирусолога проф. Радостина Александрова не се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. По думите й, броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура. Според нея ваксините имат сходен профил на безопасност.

Oще по темата

"Не бяха прибързано пуснати ваксините", съгла си се и Баев. "Срещам твърдения, че те са били разработени за няколко месеца. Няма да се уморим да казваме, че това не е така. Геномът на вируса беше разчетен през януари 2020 г. - в самото начало на епидемията. Ние имаме опит в разработването на ваксини и тази е поредната, която човечеството произвежда", обясни още Момчил Баев.

Разликата, според него в тези ваксини е, че те са получили всички финансови и други ресурси за производство.

Проф. Александрова припомни, че РНК ваксините се прилагат не само в опити да се помогне при други инфекциозни заболявания, а и за ракови заболявания, което означав, че върху тях се работи от около две десетилетия.

"Молекулата РНК се използва и за лечение. Тя има изключително голям потенциал. Преди пандемията за научния свят беше ясно, че ако се случи нещо такова, това са ваксините, които ще ни помогнат веднага, тъй като самата технология изисква по-малко време за тяхното производство"., допълни тя.

Момчил Баев уточни, че всяко клинично проучване минава през дълъг етап. "Не се е правило компромис с качеството, а част от фазите се движеха тук паралелно", обясни специалистът. След като е установена безопасността на продукта на първа фаза на проучване, се преминава във втора фаза, където препаратът се използва върху доброволци.

На следващия етап, по думите му броят на доброволците се увеличава и после обхваща десетки хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Доктор Ох Боли

преди 3 години

Допълнение към ком.22И какво като се използват РНК-ите в раковата терапия *** како Александрова? Къде ще сравняваш с ракова терапия? Ти да не си правиш редовно и превантивно химиотерапия? Ай скриете се с вашите недодялани обяснения само и само да насадите на хората да се ваксат.

20

Доктор Ох Боли

преди 3 години

"припомни, че РНК ваксините се прилагат не само в опити да се помогне при други инфекциозни заболявания, а и за ракови заболявания, което означав, че върху тях се работи от около две десетилетия", Како, РНК ваксина досега не е била одобрена и използвана в хуманната медицина за инфекциозни заболявания! И второ: че се използва в редки случаи при ракови терапии,където при раковаболест съотношението полза/риск е съвсем различно,отколкото при здрав човек не е аргумент за масово прилагане на РНКвакси

19

Анонимен

преди 3 години

Е да де ние сме от хилядите в поредната фаза

fallback