Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

По време на пандемията у нас средно по шестима безработни се съревновават за едно свободно работно място, показват данните на Агенцията по заетостта. Става въпрос за периода към края на февруари 2021-а година.

В 17 области равнището на безработица е над средното за страната, като най-високите стойности се отчитат в Северозападния район - Видин, Монтана и Враца.

Най-силна е конкуренцията в областите Разград и Видин, където за една вакантна позиция се състезават съответно по 15 и по 12 безработни.

Най-малко конкуренция с по 4 души за едно работно място е отчетена в София-град и Русе.

За сравнение към края на януари в цялата страна за свободно работно място са се конкурирали по 8 души, а към края на декември миналата година - по 9.

Според социални експерти причината за подобряването на картината на пазара на труда имат основно предприетите антикризисни мерки за запазване на заетостта.

По последни данни равнището на безработицата в страната е 6,9%.

Традиционно най-ниско е нивото му в София-столица - малко под 3%, а най-високо - в област Видин - 14%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Общо взето България е една провалена страна, в която след 50 години ще живеят 3 милиона, от които 1.5 милиона в столицата, до това доведоха кражбите и шуробаджанащината, навсякъде се назначават "калинки" с връзки.

14

1280

преди 3 години

Номер 5, поздравления за поста, но тук няма да те разберат. За тях, това, че ти си учил и успял означава, че си крадец и след като не им подаряваш пари и благини ти си за затвора. Защото ти имаш, а те не. Откъде накъде ще ги караш да бачкат за заплата?

13

До фирмаджията 5

преди 3 години

На вас няколко допълнителни курса, също не биха ви били излишни, например - средно образование, граматика на български език, социална психология, бизнес етика, икономика, трудово правни отношения, счетоводство и контрол, HR и още някои други, но възпитанието през първите седем години, трудно може да се навакса.

fallback