Снимка: pexels.com

Във всяко пето приемно семейство няма настанени деца. Това сочат данните на проекта "Приеми ме" към края на февруари 2021 година, съобщи БНР.

Утвърдените в цялата страна приемни семейства са 1941, а незаетите са 424. По последни данни децата, отглеждани в приемни семейства, са общо 1792.  Най-голям процент от незаетите приемни семейства традиционно са тези, които са със заявено желание да се грижат за дете с различен профил от наличния или потребността за съответната област.

Социалните работници от областните екипи по приемна грижа и от отделите "Закрила на детето" периодично се срещат с незаетите семейства, като се обсъждат причини за невъзможността да бъде настанено дете, промени на профила, целесъобразността от заличаване. Някои отказват да бъде променен техният профил и остават чакащи поради липса на  дете, което отговаря на него.

При наличие на обективни обстоятелства обаче, обуславящи трайна незаетост, пред Комисиите по приемна грижа се представят предложения за заличаване, обясниха експертите по приемна грижа.

Данните сочат, че 1517 са приемните семейства, в които има настанени деца, като 1268 от тях отглеждат едно дете, 226 - две деца, 20 са семействата с три деца, а в три са настанени 4 и повече деца.

Социалната услуга по проекта "Приеми ме" действа вече пет години и в момента се изпълнява със 148 общини партньори в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase