Снимка: БГНЕС
fallback

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад преди дни.

Въпреки това от "Грийнпийс" - България изпращат послание и въпроси към бъдещите депутати относно запазването на водните ресурси в страната.

"Водата и нейното опазване трябва да бъде приоритет и на хората, които желаят да ни управляват. От друга страна, е дълбоко свързана с темите, по които работим - климатичните промени, замърсяването, консумацията от големи индустриални източници. Всички тези елементи са обединени и затова искаме ясна позиция от управляващите", заяви координаторът на кампаниите на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, въпреки че в момента имаме добро количество вода в язовирите, не означава, че по-късно през годината няма да има засушаване.

"Другото, което ни притеснява е, че в България има сериозен риск от безводие, защото консумацията е повече от наличните дългосрочни ресурси. Трети проблем е качеството на някои от тези водни ресурси", посочи Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Именно заради това от организацията настояват за политики, насочени към адаптиране на климатичните промени.

"Другият елемент е избиране на политики, които целят да консумираме по-малко вода. Трети елемент е засилен контрол на местата, където има заустване на отпадъчни води и могат да бъдат замърсени", допълни координаторът на "Грийнпийс" - България.

Тя отбеляза, че язовирите са места, за които всеки месец се определя график и там е много важно как се приоритизира.

"Перник беше един от примерите, в които се видя, че има много разхищаване на вода и приоритетно се даваше на други консуматори. В момента се е обърнала тази тенденцията. Графикът от март месец показва, че повече вода се дава за питейни нужди и това трябва да продължи - да не е само на едно място заради обществения интерес, а в цялата страна", заяви още Антонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

Загубите на вода реално са консумация,защото се плащат от всички коректни потребит,ли.Това се отнася и за "братовчедите'' дето мислят,че водата пада от небето.

25

...

преди 3 години

Проблема в Перник не е проблем нито от климатични промени, нито нищо подобно. Има малко язовирче, което захранва град. Предприятията трябва да се захранват от другаде, ама не им се плаща цената за пренос на тая вода и поддръжка на помпените станции затова се закачиха незаконно за яз. Студена. Това е проблемът. Няма регулация. На времето имаше поне 40 пъти повече предприятия и нямаше такива проблеми защото се взимаше вода от правилните места!

24

Анонимен

преди 3 години

До абоната е на ~~~~~~~Спрямо единица мярка вода тези технологии са все още скъпички. А сега си представи как така пречистената вода отива в автомивката...

fallback