Снимка: БГНЕС
fallback
Има недостиг на кръвна плазма. Това заяви пред БНР д-р Павлина Михайловаот от Сдружение "Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма".
 
"Плазма няма отново. Спомняте си октомври, ноември – тежката криза, десетките търсения, донори и т.н. Ситуацията сега е подобна." 
 
"Януари и февруари не са били използвани, за да продължи натрупване на количествата кръвна плазма", смята Павлина Михайлова.
 
Михайлова сподели, че в София е имало големи количества плазма, заради което хора са били отказвани да даряват. В други области в страната обаче нещата седят по различен начин.
 
Павлина Михайлова подчерта, че комуникацията между четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неясна. Затова и в писмо до здравния министър от сдружението ще питат има ли регламент.
 
"В Благоевград няма апаратура за даряване на кръвна плазма, заради което доброволци даряват кръв, от която да се извлича плазма. Това е неефективно", припомни Михайлова и призова хората да даряват директно плазма в София.
 
Д-р Михайлова даде пример с Плевен и Габрово, където има недостиг на плазма.
 
Относно прилагането на метода лечение с кръвна плазма Павлина Михайлова посочи, че някои болници, например в Етрополе, имат желание да преливат плазма, направили са го обаче неуспешно няколко пъти и се отказват.
 
"Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство срещу смъртността от Covid-19", коментира д-р Михайлова.
 
"В друга малка болница - тази в Петрич, от лятото на миналата година преливат плазма на 95% от своите пациенти", изтъкна Михайлова. Така натискът върху интензивното отделение там е намалял с 50%.
 
"Плазмата ще бъде ефективна и срещу новите варианти на вируса, но трябва да се увеличи количеството", уточни тя.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Трябва им за да я изнасят за рептилите !

8

Анонимен

преди 3 години

То пък щото плазмата много помага!

7

Анонимен

преди 3 години

До: 4Е що ти е лекарство?Болен ли си?

fallback